Behandle lus

Det finnes flere typer behandlingsprodukter som tar knekken på hodelus.

Effektiv lusebehandling som virker på kun 15 minutter inneholder ingen giftstoffer eller parabener, men heller naturlige oljer eller silikonpreparater. Disse ingrediensene legger seg rundt lusa slik at pustekanalene blokkeres, og virker på den måten effektivt mekanisk. Denne lusebehandlingen finnes som liniment, shampoo eller lotion, avhengig av hårtype og preferanse. Shampoo er ekstra enkelt i bruk, men er helst å anbefale til tynnere hårtyper eller kort/halvlangt hår. Hvis man har langt, krøllete hår eller tykt hår, er lotion å foretrekke, ettersom produktets konsistens gjør det enklere å fordele grundig. Disse lusemidlene skal påføres i tørt hår.

Uansett type produkt, er det viktig å dekke over alt hår grundig med produkt og la behandlingen sitte i håret virketiden ut. En halv flaske må til ved kort/halvlangt hår, og en hel flaske ved langt hår. Produktene dreper lus og luseegg, men behandlingen skal gjentas etter 8- 10 dager for å forsikre om at man ikke har oversett noen egg/lus ved første behandling. Produkter som inneholder silikon, kan gi fett hår en stund i etterkant, så dersom man vil unngå det, er shampoo eller lotion variant å foretrekke.

Det finnes også luseprodukter som inneholder nervegifter /insektsgift, men disse skal gjerne sitte i håret i mange timer/ over natten, og det er fare for at lusa kan utvikle resistens. De har dessuten gjerne en sterk lukt, så de fleste tyr nå til lusemidler med mekanisk virkning. Apoteket kan gi god veiledning.

Les mer om behandling av lus på linicin.no